Förintelsens minnesdag

Idag är det förintelsens minnesdag. 71 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. En dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för oss som vill uttrycka vårt stöd för alla människors lika värde.

Just nu känns det extra viktigt att stå upp för våra medmänniskor och våra mänskliga rättigheter, att se till att något liknande inte kan upprepas.

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det:
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.
Mer kan du läsa på FN-förbundet eller Regeringens webbplats för mänskliga rättigheter.

Det ska inte spela någon roll varifrån du kommer, var du bor, vilket kön du har, vilket språk du talar, vilken religion du utövar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig. Alla ska ha samma rättigheter.


Bibeln om att älska varandra
Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud. (3 Mos 19:33)

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem (Matteus 7:12).

Se till att ingen lönar ont med ont. Sträva alltid efter att göra gott, mot varandra och mot alla andra. (1 Pet 4:8)


Idag har vi en musikgudstjänst till minne av förintelsens offer kl. 18.30 i Sundbybergs kyrka. Den heter Kvartett för tidens ände och skrevs år 1940 i fånglägret Stalag VIII-A och uruppfördes på plats för en publik bestående av omkring 400 fångar och vakter.

Guds frid!

/Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *